Timeline

Timeline özelliği Macromedia Flash 'tan bildiğimiz gibi animasyonların oynatıldığı zaman çizelgesinin adıdır. Dreamweaver mx ile timeline kullanarak her türlü nesneyi hareket ettirebiliriz. Sadece layerları ve resimleri hareket ettirebiliriz. Diğer nesneleri layer içine yerleştirip hareket verebiliriz

Önce window > others > timeline penceresini açıp bir inceleyelim.

Zamanlayıcı pop-up menüsü: Zamanlayıcı paneller arasında geçiş yapar.
Oynatıcı: Mevcut animasyonun frame yerini gösterir.
Frame numaraları: Animasyonu oluşturan noktalar. Burada animasyonun hareketi toplam frame ve Fps ye göre değerlendirilir.Fps saniyede gösterilen frame sayısıdır.
Behaviour alanı: Belli frame numarasına behaviour scriptleri ekler.
Keyframe: Animasyonun o noktadaki yeridir. Animasyon keyframe ler arasında konum değiştirir.
Autoplay: Animasyonun browserda otomatik olarak başlamasını sağlar. Dwmx Bunu <body> tagına behaviour yerleştirerek yapar.
Loop: Animasyonun browserda tekrarlamasını sağlar. Frame numarasının behaviour penceresine çift tıklamayla son frame in hangi frame e gideceğini belirleyebiliriz.

Uygulama - Resmi hareket ettirme

>Örnek için tıklayın<

Örneğimizde resmi belirlediğimiz yol üzerinde hareket ettiriyoruz. Butonlara atadığımız behaviour ile animasyonu kontrol edebiliriz.

1.Yeni bir sayfaya bir layer çizelim ve içine resim yerleştirelim.
2. Timeline penceremiz açık olsun ve bu layer i timeline animasyon kanalının en üstüne taşıyın. Taşıdığınızda yukarıdaki gibi layer1 animasyon kanalına yerleşir.
3.Layer seçili halde iken modify > Timeline > Record path of layer diyelim ve layeri ekranda istediğimiz yere sürükleyelim.Böylece gezdiğimiz yerlerde yollar oluşur.
4.Loop seçelim. Böylece son frame de bir behaviour oluşur.Bu behaviour son frame i ilk frame e gönderir ve animasyon sürekli çalışır.
5. Şimdi iki tane buton oluşturun ("Add form tag?" sorusuna hayır deyin). İlk butona oynat yazıp Beviours > + > Timeline > play timeline atayalım. İkinci butona durdur yazıp Behaviours > + > Timeline > Stop timeline atayalım.
6. F12 ile animasyonu deneyin.

Frame leri Shift tuşu ile değiştirebilirsiniz.

Kaynak www.geocities.com/dwmxtr/sayfa_hazirlama_3.htm

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...