Windows Server İçin Temel Komutlar

Windows 2003 dersimiz için komut satırından temel bilgiler

Windows Server Ürünlerini Basit de olsa genel anlamda kavradıktan sonra bir önemli konuda dikkatinizi çekmek isteyerek bu makaleyi yazıyorum.

Windows 2003 Server her ne kadar XP gibi bir arayüze sahip olsada kullanırken bazen görsel arayüzler bize yardımcı olmayabilir ve bu durumda bizim komut satırına iyi bir şekilde müdahale etmemiz gerekir. Serverımızın üzerine daha bir service kurmadığımdan dolayı ileri düzey komut satırlarını gösteremeyeceğim fakat basic komutlarıda şimdiden bilmekte fayda var.

 

Öncelikle Kısayoldan Run a aşağıda göründüğü gibi “cmd” yazarak komut satırımıza erişebiliyoruz. 

 

Başlıksız İçerik______________________

Bir internal komut olan ipconfig ile Ethernet kartımızın üzerinde bulunan IP adresini Subnet Mask ını ve Default Gataway ini görebiliriz. Ve ipconfig /all komutu ile de Ethernet kartımıza ait mevcut durumumuz hakkında bilgi veren bir takım bilgilere erişebiliriz ve bu ekrana DHCP Server başlıklı makalemde daha ayrıntılı olarak değineceğim.

 

Başlıksız İçerik______________________Başlıksız İçerik______________________

Ping Komutu : Bir Sistem & Network Uzmanının kullandığı ve çoğu durumda kullanmasının gerek olduğu çok basit ve önemli bir araçtır. Bu aracın geniş kapsamlı kullanılmasını bilmekte çok büyük fayda var . Aşağıdaki yazdığım komut  satırını ele alıcak olursak “ping 192.168.2.3” o ip adresine benim ulaşıp ulaşamadığımın bir testidir ve gönderilen üst üste 4 paketin ardından sistem bize paket gönderiminin başarılı olduğunu ve o ip adresine sahip Ethernet e erişebildiğimizi söylüyor. 

 

Başlıksız İçerik______________________

Peki ya sonuç başarısız olsaydı? Bu sefer de aşağıdaki mesajı alacaktık.

32 byte lık paketi belirttiğimiz IP adresine 4 defa göndermeyi denedi ve başarısız oldu ve bize bu ip ye erişemediğini söyledi.

 

 

Başlıksız İçerik______________________

Şimdi aşağıdaki pencereye dikkat ederseniz ping “www.dijitalders.com “ yazdık ve bize o adresin gerçekte hangi IP adresi olduğunu bize yazdı.

 Başlıksız İçerik______________________

 

Peki ya ip adresini bilseydik ve ismi bilmeseydik ne yapardık diyorsanız aşağıdaki komut satırını incelemekte fayda var.

  

Başlıksız İçerik______________________

 

Gördüğünüz gibi sadece “–a “ parametresiyle bize ip den isim çözümlemeyi yaptı.

Bu ping penceresi ilk bakıldığında basit görünsede DNS Server Makalemizde bu ping leme işleminin hangi protokollere hangi sırada ve nasıl yapıldığını öğrendikce işler daha karışacak fakat DNS konusunu tam kavradığımızda ping lemeyi nasıl yaptığımızı  veya neden başarısız olduğumuzu ve bu sorunu nasıl çözeceğimizi öğrendiğimizde işler bizim için çok daha kolaylaşacak.

 

Yorumunuzu Ekleyin

Yükleniyor...