Ide,sata,scsı,usb Bağlantıları Özellikeri,ver Transfer Hızları

 

SATA Nedir
 
Serial ATA, masaüstü bilgisayarlardaki, bazı sunuculardaki ve ağa bağlı depolama cihazlarındaki paralel ATA fiziksel depolama arabiriminin evrimleşmiş hali olarak düşünülebilir.

Spesifikasyon daha ince, daha esnek kabloların ve daha az iğne sayılarının kullanılmasına olanak veriyor. Bu da bilgisayar üreticilerinin sistemlerini yönlendirmesi ve kurulması kolay kablolarla tasarlamalarını sağlıyor. Bununla birlikte şu an kullanılan Paralel ATA teknolojisinden daha kolay, daha esnek anakart yönlendirmesini de olası kılıyor.

Serial ATA II ile daha da geliştirilecek olan teknoloji önümüzdeki yılların bilgisayarlarının ihtiyaç duyduğu depolama arabirimlerini sağlamaya aday.Serial ATA Çalışma Grubu şu anda silikon tasarımı, kablo/konektör, depolama gibi konularda dünya lideri olan 80'den fazla üye ile oldukça güçlü bir konumda bulunuyor.
 
Özellikleri
 
-Serial ATA'nın teorik olarak saniyede 600 Mbyte'lık bir veri transfer oranına ulaşılması gerekiyor. Buna karşın, arabirimi geliştiren grup, veri transfer hızının en az saniyede 150 Mbyte olacağını garanti ediyor.
-Serial ATA, piyasada bulunan işletim sistemleriyle ve yazılımlarla uyumlu olmakla kalmıyor, master/slave konseptini de destekliyor. Bunu Paralel ATA'nın BUS topolojisi ile karıştırmamak gerek. Bu arabirim, daha çok yıldız topolojisine benziyor. Çünkü yıldız topolojisinde de olduğu gibi sistemler bire bir bağlanıyorlar. Ayrıca veri iletimi ve gönderimi, farklı veri yollarından yapılıyor. Nedeni ise, LVDS'nin, yani simetrik veri iletim tekniğinin kullanılması.
-Kablo bağlantılardaki değişiklik: Kablo karmaşasına son
-Serial ATA için 6 ya da 8 damarlı bir kablo yeterli. Paralel kablolarda bu damar sayısı 40 idi, hatta Ultra ATA 66 ve 100'lerin çıkması ile birlikte damar sayısı da 80'e çıktı. Seri bağlantıda zaman gecikmesinin yaşanması mümkün değil. Çünkü seri bağlantıda, paralel bağlantının aksine sinyal iletimi tek bir kanaldan yapılıyor. İğne sayısının düşük olduğu bu bağlantıda, ses kartı ile CD-ROM arasında bağlanan kablo gibi incecik bir kablo kullandığından dolayı, hava sirkülasyonu da olumsuz yönde etkilemiyor.
 
 
 
SCSI nedir
 
SCSI, Small Computer System Interface'in (Küçük Bilgisayar Sistem Arabirimi) kısaltmasıdır ve "skazi" diye okunur. PC'ler, Apple bilgisayarlar, Unix sistemler tarafından çevre birimlerini sisteme bağlamak için kullanılan bir paralel arabirim standardıdır. İlk Mac modelleri ve yenilerdeki iMac'ler hariç olmak üzere tüm Macintosh bilgisayarlar bu arabirime sahiptir. PC'lerde ise ayrı bir SCSI denetleyici kart (SCSI host adapter) veya anakart üzerinde bütünleşik SCSI denetleyiciler aracılığı ile SCSI cihazlar (sabit disk, CD-ROM sürücü, CD yazıcı, tarayıcı, yazıcı, yedekleme üniteleri vb.) sisteme bağlanabilir.
 
Özellikleri
SCSInin IDE gibi veri taransferi için gelen komutları işlemciye yaptırmaz. Kendi üzerindeki kontrolcüye yaptırır. IDe aygıtlar işlem yaparken işlemciyi kullanırken, SCSI kendi denetçisi üzerine yapacağından işlemciye binen yük daha azdır. Çok fazla CD yazan kişi
SCSI Standardı Max. Transfer Hız Max. Aygıt Sayısı Max. Kablo Uzunluğu
SCSI-1 5 8 6
SCSI-2 5-10 8 veya 16 6
Fast SCSI-2 10-20 8 3
Wide SCSI-2 20 16 3
Fast Wide SCSI-2 20 16 3
Ultra SCSI-3, 8 bit 20 8 1,5
Ultra SCSI-3, 16 bit 40 16 1,5
Ultra-2 SCSI 40 8 12
Wide Ultra-2 SCSI 80 16 12
Ultra-3 ( Ultra 160/m) SCSI 160 16 12


 
 
 
USB nedir.
 
İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. (Kelime Türkçeye çevrildiğinde mantık dışı ifadeler ortaya çıkmaktadır, USB'nin türkçesi "Evrensel Dizisel Araç"tır. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 2.0'dır. Bu 1.1'den 40 kat hızlıdır. 480 Mbit/sn'lik aktarım hızı vardır. Tak Çalıştır (plug and play) özelliğinden dolayı birçok cihazın bağlantısında kullanılmaktadır.
 
IDE Nedir?

Öncelikle IDE nedir bu konuda biraz
bilgi vereyim. IDE “integrated development environment”, “integrated design environment ” veya “integrated debugging environment” gibi açılımlara sahip yazılım geliştiricilerinin proje geliştirmesinde onlara yardımcı olan yazılımlara denir.
Bir IDE yazılımını basit bir metin editöründen farklı kılan özelliklerin önemlilerini sıralayacak olursak.
Kaynak kod editörü : Basit metin editörlerinden farklı olarak kodları kullandığınız dile göre belirten (highlight) bir editörtür.
Derleyici ve Yorumlayıcı içermesi : Kaynak kodlarını bu sayede IDE üzerinde çalıştırabilirsiniz zamandan kazanmanız açısından size yardımcı olur.
debugger (Hata Ayıklayıcı) : Adından da anlaşılacağı üzere programda herhangi bir hata var mı kontrol etmenize yarayan
 
 

 

IDE,SATA,SCSI,USB veri transfer hızlarının karşılaştırılması
 
SATA 3.0 Gb/s her aygıt başına 300 Mb/s azami bant genişliği verirken , SCSI her geçit başına 320 Mb/s verir.
Serial-ATA'nın 150MB/s'si arasında bant genişliği olarak önemsenebilecek bir fark yok. Ancak Serial-ATA teknolojik olarak çok daha fazla avantaja sahip.
 
 
                                                                                  
 
 
 
 

 

SCSI Standardı
Max. Transfer Hız
Max. Aygıt Sayısı
Max. Kablo Uzunluğu
SCSI-1
5
8
6
SCSI-2
5-10
8 veya 16
6
Fast SCSI-2
10-20
8
3
Wide SCSI-2
20
16
3
Fast Wide SCSI-2
20
16
3
Ultra SCSI-3, 8 bit
20
8
1,5
Ultra SCSI-3, 16 bit
40
16
1,5
Ultra-2 SCSI
40
8
12
Wide Ultra-2 SCSI
80
16
12
Ultra-3 ( Ultra 160/m) SCSI
160
16
12

 

 
 
USB Hızları
  • USB 1.0 ve 1.1 : Hız 12 Mbit/sn (1.5 MBayt/sn)
  • USB 2.0  : Hız 480 Mbit/sn (60 MBayt/sn)
  • USB 3.0 : Hız 4,8 GBİT/SN (600 MBYTE/SN )
  • Usb 5 volt çıkış verir.
 

 

Veri Transfer
Modu
PIO Mod 1
PIO Mod 2
PIO Mod 3
DMA Mod 2
(Fast ATA)
UDMA Mod 2
(Ultra ATA)
Veri Transfer
Oranı (Max.)
5.2 Mb/s
11.1 Mb/s
16.6 Mb/s
16.6 Mb/s
33.3 Mb/s

 

 
Yorumunuzu Ekleyin

Yükleniyor...