Linux?ta Hosts Dosyası Nasıl Kullanılır ve Düzenlenir?

Linux?ta Hosts Dosyası Nasıl Kullanılır ve Düzenlenir?

 

Daha önce bir Linux makinesinden birden fazla sunucu yönettiyseniz veya bir tür ev laboratuvarı kurduysanız, “hosts” dosyasının Linux’ta ne kadar yararlı olabileceğini bilirsiniz. Bununla birlikte, bazılarınız onun var olduğunu bile bilmiyor olabilir, hayatınızı kolaylaştırmak için ondan nasıl yararlanacağınız bir yana. Bu nedenle, Linux’ta hosts dosyasını nasıl kullanacağınız ve düzenleyeceğiniz konusunda size rehberlik ediyoruz.

 

İlk olarak, hosts dosyasında ne olduğuna bir bakın. Aşağıdaki komutu terminale yazın ve enter tuşuna basın:

cat /etc/hosts

Çıktıda, yerel makinenizin kendisini tanımlaması için tasarlanmış iki IP adresi bulacaksınız. çalıştırırsanız ping localhost komutu, bu IP adreslerinden birinin geldiğini göreceksiniz. Bunun nedeni, Linux’un bu iki girişi hosts dosyasında otomatik olarak oluşturmasıdır. Daha fazla giriş eklemek istiyorsanız, tek yapmanız gereken dosyanın biçimlendirmesini takip etmek ve her şey hazır olacak.

Hosts Dosyasını Düzenleme

Hosts dosyasını düzenlemek için, tercih ettiğiniz metin düzenleyicide açmanız yeterlidir. Vim, Nano, Gedit, Kate veya hangisini en çok beğendiyseniz kullanabilirsiniz. İçeriği aşağıdaki biçimde görmelisiniz:

Dolayısıyla, 192.168.122.7 IP adresine sahip bir Pi Hole sunucum varsa, formatım şöyle olurdu:

Elbette, adını ne koymak istediğinize bağlı. Bu, o Pi Hole sunucusuna herhangi bir şekilde hitap etmek istediğinizde, ping, ssh, veya başka bir araç, IP adresini girmeniz gerekmez. sadece yazabilirsin pihole.local terminalin içine. Özellikle daha kısa sunucu ana bilgisayar adlarına ulaşırsanız, bu oldukça zaman kazandırır.

“.com”, “.net” veya “.org” adreslerini kullanmak zorunda olmadığınızı da unutmamak önemlidir. Hatta sadece arayabilirsin pihole, ve sisteminiz onu tanıyacaktır. Size bunu yapmanın “uygun” yolunu göstermek için bir .local adresi kullandım, ancak onları arayabilirsiniz server eğer senin tek kişiyse.

 

Bir sanallaştırma sunucusu veya iş istasyonundaki sanal makineler için de kullanışlıdır. VM IP adreslerini hatırlamak çok büyük bir acıdır ve hosts dosyasını kullanmak bunu yönetmek için mükemmeldir. VM IP Adresim 192.168.122.202 ile bunu alıp hosts dosyamı bununla düzenleyeceğim:

Ardından, bu sanal makineye ana bilgisayar adıyla ping atabilirim, bu da aradığımı hatırlamayı çok daha kolay hale getirir. Bunu bir IP adresi yerine, ana bilgisayar adına ping attığımı görebilirsiniz ve bu, komutun çıktısında görünür. Sistemin bu IP ve ana bilgisayar adının dahili bir haritası vardır, bu nedenle o noktaya yerleştirmek kolaydır.

Sonuç

Gördüğünüz gibi, Linux’ta Hosts dosyasını nasıl düzenleyeceğinizi öğrenmek, daha sonra size çok zaman kazandırmanızı sağladığı için yararlı bir beceri olabilir. Windows kullanıyorsanız, Hosts dosyasını da düzenleyebilir ve tam olarak yukarıda belirtildiği şekilde kullanabilirsiniz. Web sitelerini engellemenin basit bir yolunu arıyorsanız, bu Chrome uzantıları daha iyi bir iş çıkarabilir.

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...